menu
 winkelmandje 

Vruchtbare Aarde

Editie 3 | herfst 2024

Uit de inhoud van dit nummer:

Het is alweer jaren geleden dat Marko PogaÄnik Nijmegen bezocht, maar zijn ontdekkingen blijven mensen tot op de dag van vandaag inspireren. Het 'fijnstoffelijke' is het domein waar de Sloveense landschapsheler zich mee bezighoudt. Een 'vergeten' gebied, waartoe we de toegang in de afgelopen eeuwen verloren hebben, en daarmee ook de mogelijkheid om plekken te verzorgen en verstoringen op te heffen. Een introductie tot zijn levenswerk.

Forge Neuve is een energetisch rijk natuurgebied in het dal van de Ourche, horende bij de ecologische woon- werkgemeenschap ECOlonie. Deze zomer was Marko PogaÄnik hier gastdocent. Een week waarin hij de aanwezigen liet ervaren hoe je de gevoeligheid in je lichaam inzet en zo contact kunt leggen met de op het terrein aanwezige energieën, waaronder degene die wel worden aangeduid als elementenwezens. Gerwine Wuring doet verslag.

Bij een acculampje deed C.J. Schuurman een eerste poging de 'taal van het nachtbewustzijn' te duiden. Hoe heeft deze psychiater Doornroosje geduid? Het sprookje waarin de koning niet dertien maar twaalf feeën uitnodigde, omdat hij - zo lezen we in Grimm - wel kon omgaan met de 'twaalf hemelse krachten', maar niet met 'de dertiende - de kracht van de dood.' Maak u op voor een fascinerende ontdekkingsreis in sprookjesland!

Klaarwakker lag Hans Stolp op een avond in bed, toen het gebeurde. 'In een fractie van een seconde verliet ik mijn lichaam en steeg op tot bij het plafond om op mijn eigen lichaam neer te kijken. Op dat moment werd het mij duidelijk dat de dood niet het einde is van de mens, maar 'slechts' het einde van het fysieke lichaam.' Over het levenseinde als doorgang hield hij een ongelooflijke lezing in de Lebuinuskerk in Deventer.

Kan kunst de wereld veranderen? Jazeker! Kijk naar het werk van de Franse kunstenaar JR – die overal in de wereld opduikt om vrouwen een 'gezicht' te geven. Het zijn vaak de mannen, zo legt hij uit, die het zichtbaarst zijn. Zowel op straat als in de media! Maar het zijn de vrouwen die de gemeenschappen dragen en die JR blijven ontroeren met hun verbazingwekkende vitaliteit en die hij eert met monumentale afbeeldingen

Vruchtbare Aarde

Editie 3 | herfst 2024

€ 5.50