menu
 winkelmandje 

Van Mauve tot Mondriaan

Emka Raassen-Kruimel e.a.

Laren was in de periode 1880-1930 een bruisende kunstenaarskolonie. Haagse School-schilders trokken naar het pittoreske Laren en Blaricum om het onbedorven boerenbestaan vast te leggen. Het grote succes van deze schilderijen trok kunstenaars uit binnen- en buitenland naar het Gooi. De schilderijen van bijvoorbeeld Anton Mauve waren zeer succesvol in Amerika, zo ontstond de term 'Made in Laren'. Ook de wereldberoemde Duitse impressionist Max Liebermann schilderde gedurende vier zomers in Laren vele imposante stukken.
Tegelijkertijd werd de kunstenaarskolonie vanaf 1900 ook een broedplaats van vernieuwing. Kunstenaars als Jan Sluijters, Gustave de Smet, Bart van der Leck en Piet Mondriaan verbeeldden de traditionele onderwerpen op een geheel nieuwe en verfrissende wijze. Achtereenvolgens wisselden symbolisme, pointillisme, luminisme, expressionisme en uiteindelijk totale abstractie elkaar af. Dit alles vond plaats op één plek gedurende een betrekkelijk korte periode. De kunstenaarskolonie Laren/Blaricum bevond zich op een scharnierpunt in de Nederlandse kunstgeschiedenis waar de traditionele, figuratieve schilderkunst razendsnel werd ingehaald door de avant-garde.
De lezer van dit boek krijgt een helder beeld van deze fascinerende ontwikkeling aan de hand van het beste dat er in de kunstenaarskolonie Laren is gemaakt.

info van de uitgever
[Thoth, 2014]

Van Mauve tot Mondriaan

Emka Raassen-Kruimel e.a. · alles van deze auteur 

€ 9.90

ISBN 9789068686418