menu
 winkelmandje 

Leven met deugden en ondeugden (antiquariaat)

vroeger en nu

Cees Zwart

tweedehands boek

Het wordt steeds duidelijker dat het maatschappelijke debat over normen en waarden niet effectief is zonder dat we ons ook bezighouden met de manier waarop mensen in het dagelijkse leven omgaan met de spanning tussen deugden en ondeugden.

Deel 1: Oude en nieuwe gemeenschapsvorming: Verwarring over waarden en normen. Fatsoen en respect. Welke beschaving willen we hebben? Instinctieve gemeenschapsvorming. Charismatische gemeenschapsvorming. Seculiere gemeenschapsvorming Zoekende gemeenschapsvorming. (Speelduur: 66 min.)

Deel 2: De teloorgang van de klassieke deugdenethiek. Deugd of voortreffelijkheid. Ethiek als levenswijze. Het geheim van het teveel en het te weinig. De geboorte van Europa en het Christendom. Misplaatste superioriteit. De teloorgang van de klassieke deugden. De ethiek van de rationaliteit. (Speelduur: 64 min.)

Deel 3: Op weg naar een nieuw moreel appèl: Nogmaals: Het Goede Leven. Iets goed vinden of iets zinvol vinden. Subjectivisme en materialisme. Een heftige paradox. Zingeving en verantwoordelijkheid. Permanente educatie. Toewijding. Gelijkmoedigheid, het inclusieve denken. Het karwei is niet af​. (Speelduur: 67 min.)

[Narrator]

Leven met deugden en ondeugden (antiquariaat)

vroeger en nu

Cees Zwart · alles van deze auteur 

€ 5.00