Karmaonderzoek 4
Rudolf Steiner
De delen Karmaonderzoek 1 t/m 5 bevatten de ruim zestig voordrachten die Rudolf Steiner aan het eind van zijn leven gaf over het thema dat hem het meest na aan het hart lag: de concrete werking van het karma.
In Karmaonderzoek 4 staat de geschiedenis van Europa centraal, vanaf de 'duistere' middeleeuwen tot de eerste decennia van de twintigste eeuw. De intelligentie van de mensen verliest in deze eeuwen haar spirituele inslag en wordt een door en door aards vermogen. Steiner schetst hoe achter deze ontwikkeling een kosmische strijd schuil gaat. De grote opponenten daarin zijn Michaël en Ahriman. En het toneel waarop de strijd wordt uitgevochten is de menselijke ziel. Tegen deze achtergrond spreekt Steiner o.m. over het Ierse christendom, over de Arthur- en de graalstroming, en over de spirituele school van Michaël in de nieuwe tijd. (Uit GA 237 en 240)
'Steiner beschrijft hoe in de School van Chartres het graal-christendom uit het oosten en de spirituele Arthur-stroming uit het westen samenkwamen(...).
Ten tijde van Alanus ab Insulis en e andere grote leraren van Chartres werd het verhaal van Parzival verteld:
de Arthur-ridder die graalkoning werd. Toen was het Parzival, maar het ligt in het streven van Michaël als tijdgeest dat nu iedereen deze weg gaat. Om deze weg voor vele mensen in de hedendaagse cultuur mogelijk te maken, zullen ook de Arthur-ridders en graalzoekers van toen zich in onze tijd opnieuw inspannen om de cultuur en de moraal te versterken.
Zij stellen zichzelf en e anderen de vraag om hart en hoofd te verbinden, om de intelligentie weer in de kosmos te verankeren, om mee te leven met de aarde en om helder en bewust Christus in een nieuwe gedaante te ontmoeten.'
(Frans Lutters in het Nawoord)
(Vrij Geestesleven, 1999)
[info van de uitgever]
(een keuze uit GA 237 en GA 240)
Karmaonderzoek 4
Rudolf Steiner · alles van deze auteur
€ 27.50
ISBN 9789060385326