menu
 winkelmandje 

Het geheim van de wisselvogels (antiquariaat)

De Kroonverhalen deel 2

Anna van Praag

tweedehands boek

Van Het geheim van de Wisselvogels van Anna van Praag, heb ik genoten. Intrigerend en meeslepend, om in één ruk uit te lezen - en dan nog eens rustig te herlezen. Tijdens een werkweek met haar klas belandt overschrijdt Stella de grens tussen droom en werkelijkheid en komt op het eiland Insula, waar haar vroegere vriendje Max nu prins is. Twee klasgenoten vergezellen haar, en samen met prins Erie (Max's nieuwe naam) en drie anderen vertrekt Stella naar het eiland Mysteria om de Wisselvogels die opgehouden zijn met hun gezang, weer te laten zingen. Dat zal uiteindelijk lukken, na een moeilijke tocht en wonderlijke gebeurtenissen die zich afspelen in de wonderlijk-vreemde maar absoluut geloofwaardige sfeer die dit boek eigen is.

Het verhaal kent meerdere lagen. Het uiterlijke avontuur, dat sprookjesachtig en spannend is. Een andere laag is die van de grote en kleine gebeurtenissen tussen het zevental dat de tocht naar Mysteria maakt. In hun onderlinge verscheidenheid schuurt en botst er van alles maar zonder geforceerde nadruk wordt duidelijk: je kunt van elkaar leren, verschillen kunnen elkaar aanvullen, om elkaar echt te zien moet je beter kijken dan je op het eerste gezicht doet. Een derde laag is van een oneindige diepte. Die handelt over een wereld achter de gewone wereld, over het punt waar fantasie en werkelijkheid voorbij de droom tot een verdiepte werkelijkheid leiden. Ook hier is niets op een kunstmatige manier in het verhaal ingebracht, de vermoedens en aanwijzingen van diepe geheimen waarlangs de lezer gevoerd wordt zijn meesterlijk in het geheel van het verhaal verweven.

Het is deze derde laag die dit boek er voor mij uit doet springen en die met terugwerkende kracht nieuwsgierig maakt naar het eerste deel van de trilogie (De kroonverhalen) waarvan dit het tweede deel is. Voor kinderen vanaf een jaar of elf, tot, mogelijk, véél ouder.

Patricia Bunge in ABC Antroposofie 10

[Christofoor, 2004]

Het geheim van de wisselvogels (antiquariaat)

De Kroonverhalen deel 2

Anna van Praag · alles van deze auteur 

€ 23.50

ISBN 9062387853