menu
 winkelmandje 

Eenheid in verscheidenheid

in de kathedraal van Chartres

Werner Govaerts

In de eerste plaats is dit cahier bestemd voor leraren die met een elfde klas naar Chartres gaan. Het is geen gids voor de kathedraal – daar zijn andere en betere boeken voor. Maar het cahier zit wel boordevol tips en antwoorden voor de vragen van elfdeklassers. Uiteraard heeft dit alles het karakter van suggesties, niet van verplichtingen.

Tegelijk biedt dit cahier voor geïnteresseerde leraren, ouders en Chartres-liefhebbers een inkijk in de elfdeklaspedagogie van de steinerscholen in Vlaanderen. In zeven motieven wordt uitgelegd waarom veel steinerscholen zoveel belang hechten aan deze reis met de elfde klas. Tussendoor krijgt de lezer veel informatie over de kathedraal zelf, het bouwproces van de kathedraal en de twaalfde-eeuwse School van Chartres, zonder dewelke die kathedraal nooit was gebouwd, toch zeker niet op de manier zoals hij tussen 1194 en 1220, meer dan achthonderd jaar geleden (!), effectief werd opgetrokken.

Deze zeven motieven zijn:
1. De kathedraal als gesamtkunstwerk
2. De eenheid van stijl en de authenticiteit
3. De perfecte imperfectie
4. Niet-kerkelijke religiositeit
5. De genialiteit
6. Het verlangen naar een nieuwe mens
7. De vraagpijn

Het cahier omvat 56 pagina's vol kleurenafbeeldingen, die deels verduidelijkend zijn, deels ook illustratief. In een aanvullend hoofdstuk staan ten behoeve van de leraren Frans een aantal literaire fragmenten uit meesterwerken uit de Franse literatuur waarin de kathedraal van Chartres het onderwerp is.

info van de uitgever
Via Libra, 2024

Eenheid in verscheidenheid

in de kathedraal van Chartres

Werner Govaerts · alles van deze auteur 

€ 19.00