menu
 winkelmandje 

De merel

Hay Wijnhoven

Voor "De merel' putte Hay Wijnhoven uit het dagboek dat hij al jaren bijhoudt over de merels in zijn tuin, en verbindt zijn persoonlijke observaties op speelse wijze met de kennis die wetenschappers de afgelopen jaren hebben opgedaan.
Geen vogel heeft zich gedurende de laatste twee eeuwen voortvarender in vrijwel alle uithoeken van Europa gevestigd dan de merel. Tussen IJsland en de Oeral leven inmiddels meer dan honderd miljoen van deze "zwarte lijsters'. Zo raken steeds meer mensen vertrouwd met zijn ontroerende, melancholieke lied. Terwijl in de steden de huismus onder druk staat, gedijen de merels er als nooit tevoren.
Hoe hebben die eens zo schuwe bosvogels dat klaargespeeld? Wat is het verschil tussen een bos- en een stadsmerel? Zijn merels echt zo "territoriaal en monogaam' als beweerd wordt? En gaat het eigenlijk wel zo goed met ze? De merel blijkt een bijzonder kleurrijke vogel te zijn die zich bijna overal thuis voelt.
info van de uitgever
[Atlas Contact, 2017]

NBD Biblion bespreking
In dit tiende deel van de 'Vogelserie' beschrijft de auteur, kunstenaar en entomoloog, de merel aan de hand van de merels in zijn tuin. De merel is een geliefd studieobject voor wetenschappers. Er zijn vele soorten in allerlei kleurvariaties over de hele wereld. Ook op kleine schaal is er variatie. Stadsmerels, aangepast aan de mens, gedragen zich al anders dan bosmerels. Stads- en bosmerels uit dezelfde regio lijken meer op elkaar dan stadsmerels uit verschillende steden. De merels en de auteur bouwen een band op en de merelparen krijgen namen. Het proces van het vinden en winnen van territorium wordt met humor beschreven. Er zijn scheidingen en onderhandelingen en onderling contact bestaat uit seks of geweld. Ook de vrouwtjes staan hun mannetje, blijkt. De volle zang maakt indruk: '... merelmannen componeren, schaven en schrappen hun hele leven aan hun liedjes.' Ook broedgedrag, voeding (bessen, slakken, wormen), trek, predatoren (m.n. de kat) en kweek komen aan bod. 'De kracht van de merel is zijn aanpassingsvermogen.' Met zeer uitgebreide literatuurlijst en grappige zwart-witsilhouetjes. Op het omslag een kleurafbeelding van een merelmannetje.

De merel

Hay Wijnhoven · alles van deze auteur 

€ 22.99

ISBN 9789045033952