menu
 winkelmandje 

De levende Rudolf Steiner

Een apologie

Mieke Mosmuller

Als Rudolf Steiner slechts een denker was geweest, dan hadden zijn gedachten en ideeën met een intellectueel denken bekritiseerd kunnen worden. Maar als hij een ingewijde was, met een 'boven -intellectueel' denken, dan zou een zuiver denken nodig zijn, en alleen hiermee zouden zijn uitspraken kunnen worden getoetst.

In 2008 nam ik in maart kennis van het voornemen om in Duitsland een grote bijeenkomst te organiseren over Rudolf Steiner en het racisme. Er was een memorandum geschreven dat door een aantal prominente leden van de AAV was ondertekend, onder andere door de leden van de Vorstand am Goetheanum, met uitzondering van S.O. Prokofieff. Deze ondertekenaars trokken zich later terug en de bijeenkomst vond niet plaats. Maar in maart 2008 lag dat nog in het verschiet. In Nederland was de racismekwestie al aan de orde geweest (1996) en de wijze waarop was voor ons toen (1998) directe aanleiding om uit trouw aan Rudolf Steiner de vereniging te verlaten. Gepubliceerd heb ik toen niets.


In maart 2008 heb ik mij twee weken lang toegelegd op het schrijven van een apologie voor Rudolf Steiner en heb mijn gevoelens en ervaringen niet teruggehouden. Het boek kwam binnen 2 maanden uit en er kwamen een aantal herdrukken.

Nu, in 2019, verschijnt het in het Nederlands, door vragen van lezers. Het boek lijkt na 11 jaar verjaard, maar het memorandum uit 2008 verscheen in 2018 als boekje in de reeks Kontext bij Info3. Het thema blijft actueel en mijn verbijstering ook.

Mieke Mosmuller, juli 2019

info van de uitgever
[Occident, 2019]

De levende Rudolf Steiner

Een apologie

Mieke Mosmuller · alles van deze auteur 

€ 25.00

ISBN 9789075240757