Ik houd je vast
De kracht van aanraking van je kind Annette Bakker
Een fijn boek over het belang van het vasthouden en aanraken van je kind. Aan bod komen onder andere de ervaringen van de schrijfster met haar te vroeg geboren kindje, vasthouden om te hechten, de rol van het vasthouden in vorige generaties, vasthouden door de vader en anderen, het dagelijkse 'praktische' leven, en nog veel meer.
(paperback, 127p) VAN 13,99 VOOR 7,90
Steeds meer kinderen krijgen een 'label' opgeplakt - autisme, Asperger, hoogbegaafd, dyslectisch, noem maar op. Ligt dat aan de kinderen?
De schrijfster onderzocht dit en sprak met vele ouders, leerkrachten, psychiaters en anderen. Is er iets met de kinderen, of heeft het te maken met wat 'normaal' geacht wordt en met onze blik op opvoeding en onderwijs? - Een boek dat overtuigend oproept om beter te kijken naar het individuele kind en ons te bezinnen op onderwijs en opvoeding.
(paperback, 165p)
klik hier voor meer info...
Begrijp je kind
Vanzelfsprekend opvoeden door inzicht in ontwikkeling en gedrag Ria Blom
Een nieuw en zeer bruikbaar boek over het opvoeden van kinderen tot 4 jaar, van de schrijfster van Regelmaat en inbakeren.
Het boek geeft een heldere uitleg over de ontwikkeling van het kleine kind, zó geschreven dat de opvoeder het gedrag van het kind beter leert te 'lezen'. Vraagstukken als ritme, gewoonten, verwennen en wennen worden behandeld - en vooral hecht de schrijfster nadruk aan 'vanzelfsprekendheid' in het opvoeden, dat een positieve basis geeft voor kind en opvoeders. In het boek komen heel veel herkenbare voorbeelden voor (uit de rijke ervaring van de schrijfster als verpleegkundige in het Kindertherapeuticum) met directe praktische raadgevingen.
(paperback, 207p)
klik hier voor meer info...
Speelnatuur in de stad
Hoe maak je dat? Josine van den Boogaard (e.a.)
Het belang van het ’ouderwetse’ spelen wordt gelukkig in steeds bredere kringen onderkent. Spel en beweging zijn van groot belang voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. In dit inspirerende boek worden kennis en praktijk bijeengebracht voor degenen die, bijvoorbeeld op school of in de wijk, uitnodigende speelplekken willen scheppen.
Gebonden uitgave, 226 pagina’s, met vele illustraties in kleur.
klik hier voor meer info...
Ruimte voor ouders Martine Borgdorff
In het altijd gevoerde gesprek over opvoeden krijgen ouders er vaak van langs. Ze hebben het te druk voor hun kinderen, zijn te gemakzuchtig en vul maar in.
De schrijfster laat in dit boek zien dat ouders het nog helemaal niet zo slecht doen en dat zij, met het oog op het welzijn van de kinderen, ruimte nodig hebben om hun eigen gezonde verstand te kunnen volgen. Daarbij vraagt zij zich ook af hoe de rol van kinderopvang en scholen verbeterd kan worden.
(paperback, 174 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Doop - Zondagsdienst voor de kinderen - Jeugdwijding Wilma Bos
Een beschrijving van de sacramenten en diensten voor kinderen zoals deze leven in de Christengemeenschap voor kinderen: het gaat over de doop, de zondagsdienst voor de kinderen en de jeugdwijding.
(paperback, 75 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Zen in opvoeding
Opnieuw leren wat we al weten Judith Costello
"Het opvoeden van een kind is te vergelijken met het leren gooien van een bal. Als je er te veel over nadenkt lukt het niet."
Het opvoeden stelt veel ouders voor grote en kleine vragen. Ieder wil het beste - en merkt dat het in de praktijk soms anders loopt. Een kind opvoeden is ook jezelf opvoeden. In dit boek wordt vanuit de zen-filosofie naar het opvoeden gekeken. In korte teksten worden veel aspecten van het opvoeden op een bemoedigende en lichtvoetige toon besproken.
(paperback, 146 pagina’s) Van 14,50 voor 5,00
klik hier voor meer info...
Kinderen & scheiding
Hoe houd je de communicatie met je kinderen goed Jennifer Croly
Kinderen kampen vaak met gevoelens van verlies en hebben moeite hun gevoelens te uiten na een scheiding. Dit boek geeft informatie over de gevolgen van een scheiding voor peuters tot (jong)volwassenen. Ze geeft veel praktische voorbeelden over allerlei aspecten van het scheiden en laat zien hoe je de verbinding met de kinderen optimaal kunt houden.
Jennifer Croly is lerares, zelf gescheiden en moeder van vier kinderen. Ze heeft ook haar eigen ervaringen verwerkt in dit boek.
(paperback, 192p) Van 16,95 voor 7,90
klik hier voor meer info...
Een vrolijke drukte
Over menstruatie Martine Delfos
Een boek bestemd voor meisjes (en jongens) van ca 11 tot 13 jaar, waarin de verschillen tussen meisjes en jongens op een duidelijke wijze worden besproken en waarin wordt verteld wat menstruatie inhoudt, lichamelijk maar ook emotioneel, en kort wordt ingegaan op seksualiteit en zwangerschap.
De schrijfster doet dat op een deskundige en prettige eigentijdse manier.
Met tekeningen en verklarende woordenlijst (gebonden uitgave, 34 pagina’s).
klik hier voor meer info...
Het maakbare kind
Opvoeding als (ver)gissing Martine Delfos
De schrijfster is misschien wel de meest vooraanstaande autoriteit op opvoedingsgebied in Nederland. Dit boekje bevat de uitgebreide tekst van de Comenius-lezing die zij in 2006 hield. Zij gelooft niet dat opvoeding de functie heeft om kinderen naar een ideaalbeeld te vormen en gaat in deze tekst o.m. in op de vraag naar de betekenis van ouders, van school en van de ’virtuele wereld’ (internet e.d.) op de ontwikkeling van het kind in deze tijd.
(paperback, 56 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Ik ben aan ze gehecht
Over gehechtheid als boei in nood Martine F. Delfos
Voor de ontwikkeling van het kind is het van belang dat het mensen om zich heen heeft waar het zich aan kan hechten. Door echtscheidingen, overlijden, pleegzorg e.d. worden de mogelijkheden tot hechting beperkt.
Wat is hechting, hoe stimuleer je het en in welke mate is hechting gezond en van belang? Daarover gaat dit boekje.
(paperback, 62 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Luister je wel naar míj?
Gespreksvoering met kinderen tussen 4 en 12 jaar Martine Delfos
Praktisch handboek voor allen die met kinderen werken, behandelt de vraag hoe gesprekken gevoerd kunnen worden met kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, met voorbeelden en een leeftijdsgerichte benadering.
(paperback, 190 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Groeien doe je samen
Hoe stimuleer je de ontwikkeling van je kind? Albert Janssens & Emiel van Doorn
Een gedegen maar enthousiast boek dat rust op de overtuiging van de schrijvers dat het opvoeden een weg is waarop ouders en kinderen zich samen - in wederkerigheid - ontwikkelen. Ze bespreken de ontwikkeling van het kind en gaan vervolgens, opgeluisterd met vele tips en ervaringen, nader in op het communiceren met je kind, op het bewust verzorgen van goede interactie en op het bevorderen van een omgeving die de ontwikkeling stimuleer.
(paperback, 204 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Ja=ja & nee=nee
Bewust opvoeden, zo doe je dat! Gitty Feddema
Iedere ouder maakt het wel eens mee: je kind zet het midden in de winkel op een krijsen, weigert te eten, maakt het naar bed gaan tot een drama of klaagt over buikpijn als het naar school moet. Hoe los je dit op en zorg je ervoor dat de sfeer in je eigen gezin prettig blijft? Gitty Feddema besteedt uitvoerig aandacht aan het - niet altijd makkelijke - gedrag van kinderen. Een positief, herkenbaar en informatief handboek voor ouders. (Gebonden, 240 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Levensbronnen van de ziel Herbert Hahn
Herbert Hahn was de eerste leerkracht die, met hulp van aanduidingen van Rudolf Steiner, godsdienstles gaf op de eerste Vrije School. Het onderwijs stond los van welke richting dan ook en beoogde een religieuze oriëntatie te geven die zijn uitdrukking krijgt in respect voor de mens, de natuur en de aarde. In dit boek verwerkte Hahn zijn ervaringen en biedt hij talloze voorbeelden en gezichtspunten voor leerkrachten en ouders.
(paperback, 199p)
klik hier voor meer info...
Generatie angststoornis
Wat sociale media met onze kinderen doet Jonathan Haidt
Wat we eigenlijk allemaal weten...: de wereld van de sociale media, waarin zij steeds vaker vertoeven, doet kinderen in allerlei opzichten geen goed. der tijd voor het spel, het spelen, het opdoen van concrete ervaringen delft het onderspit tegen de tijd die achter schermen wordt besteed.
Jonathan Haidt beschrijft deze problematiek en de gevolgen daarvan en geeft aan wat ouders, scholen en de overheid kunnen doen om het tij te keren.
(paperback, 415p)
klik hier voor meer info...
Puur elkaar grootbrengen Jolijn Hendriks
Hoe (hooggevoelige) volwassenen, ouders en kinderen samen kunnen groeien
Vanuit eigen ervaring en vanuit de ervaringen van de opvoeders en kinderen die zij begeleidt, pleit de schrijfster voor een manier van opvoeden waarin sprake is van een zekere wederkerigheid: het besef dat kinderen ook hun ouders doen opgroeien. Door tijd voor elkaar te maken en door zonder oordeel naar elkaar te luisteren en kijken ontstaat een andere dynamiek die ieder goed doet. Met vele praktische voorbeelden en vraagstukken.
(paperback, 208p.)
klik hier voor meer info...
Mijn kind is anders
Elk kind mag zichzelf zijn Liesbeth Hop
Veel kinderen zijn 'anders' dan andere kinderen. Dat kan in opvoeding en onderwijs voor problemen zorgen. Vaak krijgen ze dan wel een etiket (ADHD, ADD, PDD-NOS enz.) - maar daarmee is nog niet bevorderd dat ze ook worden gezien als wie ze zijn.
De schrijfster (jeugd- en gezinscoach) bespreekt nagenoeg alle aspecten van dit vraagstuk: hoe je als ouder merkt dat je kind anders is; waarom er zoveel kinderen anders zijn; hoe ouders, school of jeugdzorg hiermee om kunnen gaan - en dat alles in het licht van het streven dat elk kind anders mag zijn en individueel in zijn ontwikkeling gestimuleerd zou moeten worden.
(paperback, 231p)
klik hier voor meer info...
Ridder Zeldenmoed Josina Intrabartolo
Avontuurlijk boek voor (hoog)gevoelige kinderen. Met als extra achterin tips om hooggevoeligheid te herkennen en ermee om te gaan.
Hardcover, 96 pagina's.
klik hier voor meer info...
En nu... mindful ouderschap
Aanmodderen en aanwezig zijn Bea Kalter
Een pleidooi om het idee dat opvoeden perfect moet (of zou kunnen) verlopen los te laten. Minder beschermen, minder betuttelen - meer aanwezig zijn en geweldloos laveren, bijsturen en in contact blijven.
Een boekje dat een ander licht kan werpen op veel herkenbare situaties.
(paperback, 94p)
klik hier voor meer info...
Het recht van het kind op respect Janusz Korczak
Janus Korczak baseerde zijn pedagogische visie op het uitgangspunt om het kind in de opvoeding te benaderen als een volwaardig gesprekspartner. Deze uitgave bevat 25 opstellen van Korczak die een goed beeld geven van zijn visie.
(paperback, 236 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Dit kan ik jullie nog vertellen Kim Lapré
Een bijzonder boekje dat de tekst bevat van vijf voordrachten die de auteur hield op vakdagen voor leerkrachten en werkers in de sociaaltherapie over de religieuze basis van hun werk. De teksten bestaan deels uit beschouwingen over de zgn 'Handelingen die Rudolf Steiner schreef voor het religieus onderwijs op de vrijeschool en bieden verdieping en nieuwe inzichten: ze bevatten daarmee veel waardevolle inhoud voor ieder die het werken met kinderen wil verdiepen.
(paperback, 75p., met afb. in kleur))
klik hier voor meer info...
Vrij spel voor natuur en kinderen Marianna van Lier & Willy Leufgen
Hoe zien succesvolle, uitdagende speelplekken er uit? Uit wat voor leerplekken met zinneprikkelende natuur zijn kinderen niet weg te slaan? Bestaan zulke plekken nog? Ja, ze zijn er, op onverwachte plaatsen, ook in de stad. En iedereen met creativiteit en doorzettingsvermogen kan zelf zo’n spannend landschap realiseren. Dit boek is een ontdekkingsreis naar allerlei fantastische voorbeelden in binnen- en buitenland, een kleurrijk palet van ideeën voor een geslaagde praktijk.
Gebonden, 252 pagina’s met 500 kleurenafbeeldingen.
klik hier voor meer info...
Opgroeien in vertrouwen
Opvoeden zonder straffen en belonen Justine Mol
Een boek over een vraagstuk dat iedere opvoeder zal herkennen! Kun je kinderen opvoeden en grenzen stellen zonder hen te straffen of belonen?
De schrijfster geeft daarvoor een visie en bijbehorende ideeën en tips.
(paperback, 93 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Mediageweld en kinderen Peter Nikken
De mediaconsument kan dagelijks in contact komen met vele geweldsuitingen, in allerlei ’soorten en maten’. Ook kinderen zijn mediaconsument. Welke risico’s brengt dat met zich mee?
De auteur onderzoekt het geweld in de media en in computergames, onderzoekt de werking daarvan op kinderen en geeft aan hoe ouders en onderwijs daarin kunnen begeleiden.
(paperback, 238 pagina’s)
klik hier voor meer info...
Het kind en de vorm van de wereld Hugo Pronk
Bewerkte tekst van een voordracht van de zeer ervaren Vrije Schoolleerkracht Hugo Pronk over de vier krachten die werkzaam zijn in de wereld om ons heen en in de opbouw van ons lichaam tijdens de kinderjaren.
(paperback, 33 pagina's)
klik hier voor meer info...
Innerlijk vuur Hugo Pronk
Hugo Pronk heeft zich lang en grondig in woord en daad beziggehouden met Rudolf Steiners menskundige en pedagogische inzichten. In dit kleine boekje gaat hij vanuit die ervaring in op met name de 10e, 11e en 12e voordracht uit Gezondmakend onderwijs van Rudolf Steiner - en werpt zo licht op de ontwikkeling van het kind en het werken als opvoeder of leerkracht.
(paperback, 44 pagina’s)
klik hier voor meer info...
De nacht onze beste bondgenoot
Wilsmens - hoofdzaak Hugo Pronk en Jacques Meulman
Twee vakmensen aan het woord: Hugo Pronk vertelt over wat er in de nacht met de mens gebeurt - en hoe de pedagoog daar zó op in kan spelen dat 'dag' en 'nacht' in het opgroeiende en lerende kind vruchtbaar op elkaar inwerken.
Jacques Meulman laat zien hoe je als ouder of leerkracht het kind in de verschillende fasen van zijn ontwikkeling zó aan kan spreken dat de ontwikkeling van het kind zich zo optimaal mogelijk voltrekt.
(paperback met flappen, 68p)