menu
 winkelmandje 

Levende bezems

Lisa Tetzner

Levende bezems, dat waren jongens tussen de negen en de veertien jaar die als hulpjes van Italiaanse schoorsteenvegers werkten. Dat was geen fijn baantje ze moesten in stikdonkere, nauwe schoorstenen kruipen, werden vies en kregen vaak roet in hun longen.
Dit boek gaat over zo'n 'levende bezem'. Giorgio wordt door zijn vader verkocht aan de man met het litteken. Na een lange en avontuurlijke reis komt hij aan in Milaan. Als schoorsteenvegerjongen moet Giorgio keihard werken en wordt hij slecht behandeld. Hij sluit zich aan bij de 'Bond van de Zwartgezichten'. Die bestaat uit allemaal levende bezems. Samen proberen ze vrij te komen.
Info van de uitgever
[Ploegsma, 10e druk 2005]

NBD Biblion bespreking
Herziene herdruk van een boek dat in Nederland oorspronkelijk in 1951 in vier delen verscheen en dat sinds 1989 de achtste en voorlopig laatste druk beleefde. De tekst is grondig ingekort, wat vooral ten koste ging van de (tamelijk uitgebreide) beschrijvingen. Lange zinnen zijn gesplitst en ouderwets woord- en taalgebruik gemoderniseerd (zo werd bijvoorbeeld 'De man hield zijn schreden in' vervangen door 'De man bleef staan'). Ook verdwenen de illustraties, die zijn vervangen door veel moderner ogende, kleine rechthoekige zwartwitte prentjes aan het begin van ieder hoofdstuk. En dat alles met behoud van de waarde van dit schitterende, klassieke verhaal over een Zwitserse jongen die door zijn vader verkocht wordt aan een Italiaanse schoorsteenveger. Het dunne knaapje moet door de schoorstenen kruipen als een zogenoemde levende bezem. Samen met lotgenoten richt hij een verbond op en ziet uiteindelijk kans te ontsnappen. Een heerlijk ouderwets verhaal in de positieve zin van het woord, een echte vertelling waar je uitgebreid voor moet gaan zitten en die je helemaal opslokt. Kleine druk. Vanaf ca. 11 jaar.

Levende bezems

Lisa Tetzner · alles van deze auteur 

€ 23.99

ISBN 9789021618753