menu
 winkelmandje 

De Hermes-Ervaring (antiquariaat)

Wat zeg je, eekhoorn? Spelen als levenskunst...?

Henk Kranenborg

tweedehands boek

Uit het voorwoord:

In de tijd dat ik dit boek schrijf zitten we midden in de corona-crisis. Dit doet een appel aan ons bewustzijn, dat het anders moet. Dat de woekerende economie, voedselindustrie en bureaucratie ons voortbestaan bedreigt en dat er een ander soort houding en vaardigheid nodig is voor de 21e eeuw.

In het onderwijs leide het maatschappelijk gesprek over waar leerlingen voor de 21e eeuw op voorbereid moeten worden tot 'een nieuwsgierige, zelf onderzoekende en samenwerkende houding met overeenkomstige vaardigheden'. Ik kan dat alleen maar onderschrijven. Scholen wordt opgeroepen om dat in hun onderwijsopzet vom te geven. Niets mis mee. Maar de titel waaronder deze innovatie moet plaatsvinden is dan weer verrassend. Deze wordt verwoord met "Wetenschap en Techniek", wat suggereert dat daar onze toekomst in zit.

Natuurlijk zullen uitvindingen en toepassingen daarvan elkaar in toenemende mate opvolgen, maar ligt de huidige wetenschapsopvatting en de wijze waarop we de techniek hanteren niet juist aan de wortel van de crisis waar we inzitten? Is er niet een ander soort denken en voelen nodig, zoals mededogen en liefde voor de ander en de natuur met een authentieke, gevoelvolle en morele wijze van wetenschapsbeoefening?

...Om de leerlingen voor te bereiden op de 21e eeuw kunnen we beter onze kernwaarden weer naar boven halen en toespitsen op het zelflerend vermogen en de reflectie daarop van kinderen. Wat van het Vrijeschool-onderwijs wekt vooral die toekomstkrachten? Zaken als verbeeldingskracht, situationeel handelen, intuïtief vermogen, vertrouwen op jezelf, gebruik maken van de nachtwerking, eigen verbinding maken e.d. En hoe leef je die toekomstkrachten als leerkracht voor, met behulp van bijvoorbeeld intervisie?!...

Henk Kranenborg

De Hermes-Ervaring (antiquariaat)

Wat zeg je, eekhoorn? Spelen als levenskunst...?

Henk Kranenborg · alles van deze auteur 

€ 12.50